Magranes ecològiques

4,50

La mangrana o magrana és una fruita de tardor que té unes propietats nutricionals excel·lents i és plena de vitamines, minerals i antioxidants. Us oferim mangranes del gra moll. Es reconeixen perquè tenen platxes (clapes) a la pell. Les mangranes del gra moll tenen menys “fusta”, és a dir que els grans són més molls, blans, que els de les altres varietats, la qual cosa les fa especialment recomanables per als xiquets.

Preu: 4,50 €/kg

Comparar
Share this:

Descripció

La mangrana o magrana és el fruit del mangraner (o magraner) (Punica granatum), arbre caducifoli originari d’Àsia i de la Mediterrània oriental. El mangraner pot viure molts d’anys i pot atènyer una altària de cinc o sis metres. És un arbre punxent. Si t’hi arrambes sense gaires precaucions pots fàcilment acabar esgarranyat.

El fruit té la pell força dura. Per a encetar-lo, convé emprar un ganivet. Conté uns grans de color roig intens disposats en grups delimitats per un tel groc. A l’hora de menjar-se els grans, aquest tel s’ha de llevar perquè té un gust molt roín.

Hi ha diferents maneres de menjar-se una mangrana. Una de les més senzilles és partir-la per la meitat i picar el cul de cada meitat amb una mà de morter damunt d’un bol o un plat. Tant com anem picant, els grans van caient nets dins del recipient. Una manera més sofisticada d’obrir-la és, amb un ganivet, llevar-li la corona i, en acabat, anar-la fent a tallades, com si fos un meló, seguint les lleugeres ondulacions que presenta la superfície del fruit. A Internet és fàcil de trobar-hi vídeos amb demostracions. Tot és qüestió de pràctica.

La mangrana és un fruit de tardor. Quan madura, la pell pràcticament no canvia de color. Segons la classe, es pot enrogir una mica. Quan la mangrana està molt madura, es badoca, s’obri. Els pagesos, tradicionalment, per a l’autoconsum, esperaven que les mangranes es badoquessen per a collir-les. A les mangranes badocades els diuen badocs. El problema dels badocs és que els piquen els moixons i hi poden entrar insectes, per la qual cosa s’han de rentar bé. A més, el badoc no es conserva gaire temps. Per això, les mangranes que es comercialitzen són mangranes sense badocar. El pagès expert sap en quin moment són prou madures per a collir-les.

Una vegada collides, les mangranes poden aguantar molt de temps sense fer-se malbé. S’han de guardar en un lloc sec i, si pot ser, s’han d’escampar de manera que no es toquen les unes amb les altres.

Avui dia hi ha diverses varietats de mangranes, que es poden distingir pel color, el gust, la mida o la fusta del gra. Una de les varietats tradicionals més apreciades és la mangrana del gra moll, que com el seu nom indica té el gra moll, o sia blan, tou. Es diu que són grans amb poca fusta o poc pinyol. És una mangrana molt bona però no especialment dolça. A l’altre cap tenim la mangrana pinyolenca, que té molt de pinyol (molta fusta) i poca molla.

 

Propietats de la mangrana

La mangrana és una fruita molt saludable i nutricionalment excel·lent. Ens aporta vitamines, minerals i antioxidants.

Destaca el seu contingut en betacarotè (provitamina A), que és essencial per a la retina i per a la pell. També conté bona cosa de vitamina C, que contraresta l’activitat del radicals lliures, que són els responsables de l’envelliment. Finalment, la mangrana aporta vitamina B (B3 i B9), que és necessària per al funcionament del sistema nerviós.

Pel que fa als minerals, la mangrana és rica en potassi, magnesi i calci, que intervenen en la transmissió i generació de l’impuls nerviós i l’activitat muscular, i en el funcionament del sistema immunitari. Aquests minerals també contribueixen a enfortir els ossos.

Les mangranes tenen poders antioxidants i són beneficioses per a la salut cardiovascular, gràcies als àcids orgànics, els polifenols i els tanins que contenen.
Ras i curt, la mangrana és un plaer per als sentits i una font de salut que ens regala la tardor!

Informació addicional

Pes1 kg

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Només els clients que han comprat el producte i s'han identificat poden deixar un comentari.